Project Korea

DE KOREAANSE CONNECTIE: cc Leopoldsburg en Zuid-Korea! Deze zomer organiseren cc Leopoldsburg en partners een uitwisseling tussen lokaal jong talent en jonge Zuid-Koreaanse kunstenaars. De jeugdige artistiekelingen werken samen een tentoonstelling uit in het gastland. Jonge kunstenaars kunnen zich nog tot en met 6 juni kandidaat stellen.

DE KOREAANSE CONNECTIE: artistiek uitwisselingsproject

Deze zomer slaan cc Leopoldsburg, gemeenschapscentrum De Zeyp (Ganshoren) en gemeenschapscentrum De Markten (Brussel) de handen in elkaar met de Daegu Contemporary Artists’ Association in Daegu, Zuid-Korea. Samen werken we een artistiek uitwisselingsproject uit.

Hiervoor sturen we een delegatie van drie jonge, beeldende kunstenaars uit Leopoldsburg en Brussel een hele maand (15 juli – 15 augustus) naar Daegu, Zuid-Korea om daar in residence een tentoonstelling uit te werken, samen met hun collega-artiesten in Daegu. Deze opent op 8 augustus 2017.

Daarna verblijft een delegatie van Zuid-Koreaanse kunstenaars in Leopoldsburg om hier met de lokale kunstenaars te werken en artistieke activiteiten te doen. Dit mondt uit in een gemeenschappelijke tentoonstelling, te bekijken vanaf 15 september in Leopoldsburg en vanaf 5 oktober in De Markten in Brussel.

Waarom Zuid-Korea?

Er zijn duidelijke linken tussen Zuid-Korea en Leopoldsburg, hiernaar verwijst ook de titel van het project. Zo hebben de Koreavrijwilligers in voorbereiding op hun inzet bij de Koreaanse Oorlog in de jaren ‘50 in Leopoldsburg getraind. Getuigen daarvan vandaag de dag zijn o.a. brieven etc. in het Museum Kamp van Beverlo, het Koreaans monument aan het Kampcommando, de tankkoepel ‘la poussière’ aan het Kampcommando die in die oorlog is gebruikt, …

Daarnaast is er eind 2015 een Pools-Belgische delegatie (waaronder een vertegenwoordiger van cc Leopoldsburg) onder leiding van het European Network of Cultural Centres naar Daegu getrokken om kennis te maken met de culturele instanties daar. Omgekeerd bezocht de voorzitster van de Daegu Contemporary Artists’ Association ons cc in juni 2016 om samen een project uit te werken.

Heb je interesse?

Ben je kunstenaar met een link met Leopoldsburg, beschikbaar in de beschreven perioden (15/7-15/8 en 23/8-23/9) en tussen 18 en 35 jaar oud? Stel je hier kandidaat! Kan tot en met dinsdag 6 juni 2017.