Gaïsha

Tickets

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 16,00
Vriendenprijs: € 12
TROEPkaart: € 8
Promocode: € 14
Welkombon: € 0
Gaïsha is de funky collab tussen de Belgisch-Marokkaanse Aïcha Haskal en (ex-)leden van Absynthe Minded, Sylvie Kreusch, De Beren Gieren en Va Fan Fahre. Samen brengen ze oosterse & psychedelische grooves met een Brussels tintje.

De stem van Aïcha Haskal is soepel en warm, en schakelt naadloos tussen Arabische gezangen, parlando en zelfs rap. De diverse achtergrond van de muzikanten resulteert in een schitterende smeltkroes van stijlen.

Hun debuutalbum verschijnt op 24 maart bij Zephyrus Records. Verwacht een hypnotiserende trip van oosterse groove en psychedelische funk.

'Ana Aïcha', eind 2022 uitgebracht, was de eerste teaser van het album en een ode aan de naam van de zangeres, die letterlijk vertaald 'vrijheid' betekent. Het nummer weerspiegelt haar rebelse stem die opstaat tegen onderdrukking van vrouwen en vecht voor gendergelijkheid. De melodie vertaalt dit protest door een sfeer te creëren die gaat van intieme nostalgie tot opzwepende ritmes. 

'Gand la nuit' werd begin februari 2023 uitgebracht. Het is een mysterieuze Franse ballade met een groovy twist, die het verhaal vertelt van nachtelijke escapades in hun geliefde stad Gent. 

'Ya Majnoun' was de derde single van het album. Majnoun' betekent letterlijk 'de bezetene'. We gaan allemaal door fases in het leven waarin we ons kunnen identificeren met dit personage, bezeten zijn door de liefde, de duivel, het leven, passie enz. De melodie vertaalt deze identificatie in een zeer dynamisch en ritmisch uptempo nummer met groovy vibes en instant feel good tunes. 

Opgroeiend in een gezin waar muziek maken taboe was voor vrouwen, maakte Aïcha op zestienjarige leeftijd in het geheim deel uit van de Brusselse hiphopscene. Ze nam zelfs deel aan een wedstrijd op een Belgische televisiezender, uitgerust met een pet en staand met haar rug naar het publiek. Helaas kwam het optreden aan het oor van haar vader en volgde een paar jaar radiostilte. Op latere leeftijd kwam ze terecht in de masculiene wereld van de klassieke Arabische muziek. Maar Aïcha hield zich sterk en dankzij haar doorzettingsvermogen is ze nu de leading lady van Gaïsha.