Opening Doors

Een korte voorstelling

Gelukkige verjaardag!

Op maandag 12 maart 2018 mocht onze bijzondere theatergroep tien kaarsjes uitblazen. Dat deden we met enkele speeches door onze acteurs, een glaasje cava en natuurlijk een grote verjaardagstaart!

Via deze links vind je enkele sfeerbeelden (foto’s Sonja Bruggeman):
https://photos.app.goo.gl/b0QPbUiD1ZyJwFfk2
https://photos.app.goo.gl/6CSArHVoDJrXUrRc2

In dit feestjaar komt er ook een fototentoonstelling (mei-juni) en een nieuwe theatervoorstelling met specials guests.
Het volledige overzicht vind je hier:
www.ccleopoldsburg.be/opening-doors-blaast-tien-kaarsjes-uit

OPENING DOORS is de theatergroep van Cultuurcentrum Leopoldsburg met een dertigtal acteurs met verstandelijke beperking van o.a. dagcentra Berkenhof en ’t Brugske uit Leopoldsburg en De Schalm in Lummen. Elke maandag repeteren zij in de schouwburg van het cultuurcentrum in twee groepen, onder artistieke leiding van Stefan Perceval van HETGEVOLG en regelmatig ook met gastregisseurs, -muzikanten of –choreografen, zoals o.m. Hans Primusz, Lisa Gunstone, Alex Otterlei en Jeroen Perceval. Anny Camps, Sara Plessers en Gerda Kox begeleiden de acteurs.

Jaarlijks in mei presenteert Opening Doors een theatervoorstelling in eigen huis als seizoensafsluiter. Daarnaast werkt de theatergroep mee aan tal van andere projecten. Zo zijn ze jaarlijks de openingsact op Buitenbeenpop, het festival voor mensen met een beperking in augustus. In maart 2017 acteerden ze samen met hun collega’s van theater Stap uit Turnhout mee in een videoclip van Frimout.

  • Bekijk hier de clip van ‘Sterren Zien’:

In voorjaar 2014 participeerden onze acteurs ook aan het project Burenbal, een sociaal-artistieke uitwisseling tussen CC Leopoldsburg en NoorderparKKamer in Amsterdam. Bekijk hier de filmpjes:

Impressie van het project:
 
 De ‘Happy’-video van Leopoldsburg:
 
 
 De ‘Happy’-video van Amsterdam-Noord:
 
De spelers van Opening Doors bedanken hun peter:

 

Europese projecten

Het project Opening Doors startte in 2008-2009 als Grundtvig Leerpartnerschap in het kader van het Levenslang Leren Programma van de Europese Commissie, met partners in Engeland en Malta. CC Leopoldsburg was initiator en coördinator en de artistieke leiding was toen in handen van Wim Oris. Hij werd later opgevolgd door Marit Stocker en Stefan Perceval.

Op deze blog lees je meer over de opstartfase van Opening Doors: http://grundtvigopeningdoors.blogspot.be/2007_12_01_archive.html

Na afloop van het project bleven zowel de theatergroep in Leopoldsburg als die in Valletta verder werken onder naam Opening Doors. In 2018 vieren beide Opening Doors-groepen hun tienjarige bestaan!

In 2013-2015 coördineerde Cultuurcentrum Leopoldburg een tweede Europees Leerpartnerschap rond podiumkunsten en volwassenen met een verstandelijke beperking. ART-is was een samenwerkingsverband met partnerorganisaties uit acht Europese landen. Dit project resulteerde onder meer in een gezamenlijk optreden op Buitenbeenpop in augustus 2014 en een slotfestival in Valletta in het bijzijn van de Maltese presidente in juni 2015.

Andere Opening Doors-video’s

Netwerking

Opening Doors heeft een langdurige relatie met HETGEVOLG in Turnhout: http://www.hetgevolg.be/projects/openingdoors/

Opening Doors maakt deel uit van Podium*Ops, de collegagroep met organisaties in Vlaanderen en Brussel die werken rond kunst en beperking.

Meer info: http://demos.be/kenniscentrum/publicaties-van-demos/voor-het-voetlicht-naar-een-breed-toegankelijk-podiumlandschap

 

Opening Doors steunen?

Opening Doors kan maar bestaan dankzij giften, projectsubsidies en de opbrengsten van de ticketverkoop. De ouders van de acteurs baten ook een eetstandje uit op Kamp Knalt, het jaarlijkse gemeentefestival van Leopoldsburg in juni. Wil je Opening Doors steunen of heb je meer vragen? Contacteer dan coördinator Peter Bosmans, tel. 011 34 65 48 of e-mail peter.bosmans@ccleopoldsburg.be.