Opening Doors

Een korte voorstelling

OPENING DOORS is de theatergroep van Cultuurcentrum Leopoldsburg met een dertigtal acteurs met verstandelijke beperking van o.a. dagcentra Berkenhof en ’t Brugske uit Leopoldsburg en De Schalm in Lummen. Elke maandag repeteren zij in de schouwburg van het cultuurcentrum in twee groepen, onder artistieke leiding van Stefan Perceval van HETGEVOLG en regelmatig ook met gastregisseurs, -muzikanten of –choreografen, zoals o.m. Hans Primusz, Lisa Gunstone, Alex Otterlei en Jeroen Perceval. Anny Camps, Sara Plessers en Gerda Kox begeleiden de acteurs.

Jaarlijks in mei presenteert Opening Doors een theatervoorstelling in eigen huis als seizoensafsluiter. Daarnaast werkt de theatergroep mee aan tal van andere projecten. In maart 2017 acteerden ze samen met hun collega’s van theater Stap uit Turnhout mee in een videoclip van Frimout. 

Bekijk hier de clip van ‘Sterren Zien’:

Europese projecten

Het project Opening Doors startte in 2008-2009 als Grundtvig Leerpartnerschap in het kader van het Levenslang Leren Programma van de Europese Commissie, met partners in Engeland en Malta. CC Leopoldsburg was initiator en coördinator en de artistieke leiding was toen in handen van Wim Oris. Hij werd later opgevolgd door Marit Stocker en Stefan Perceval.

Op deze blog lees je meer over de opstartfase van Opening Doors. 

Na afloop van het project bleven zowel de theatergroep in Leopoldsburg als die in Valletta verder werken onder naam Opening Doors. In 2018 vierden beide Opening Doors-groepen hun tienjarige bestaan!

In 2013-2015 coördineerde Cultuurcentrum Leopoldburg een tweede Europees Leerpartnerschap rond podiumkunsten en volwassenen met een verstandelijke beperking. ART-is was een samenwerkingsverband met partnerorganisaties uit acht Europese landen. Dit project resulteerde onder meer in een gezamenlijk optreden op Buitenbeenpop in augustus 2014 en een slotfestival in Valletta in het bijzijn van de Maltese presidente in juni 2015.

Andere Opening Doors-video's

Netwerking

Opening Doors heeft een langdurige relatie met HETGEVOLG in Turnhout

Opening Doors maakt deel uit van Podium*Ops, de collegagroep met organisaties in Vlaanderen en Brussel die werken rond kunst en beperking.


Meer info: http://demos.be/kenniscentrum/publicaties-van-demos/voor-het-voetlicht-naar-een-breed-toegankelijk-podiumlandschap

Naar top