#StolenMemory

Sieraden, foto’s, papieren — bij de arrestatie namen de nazi’s alle persoonlijke bezittingen van de slachtoffers af. In de Arolsen Archives worden duizenden van deze voorwerpen bewaard. Er wordt gezocht naar familie van slachtoffers waaraan ze de gestolen bezittingen willen teruggeven. De reizende tentoonstelling #StolenMemory vertelt het verhaal van deze zoektocht.

Van 23 mei tot en met 5 juni is de tentoonstellingscontainer te gast aan het cultuurcentrum ter hoogte van de laadplaats en elke dag te bezichtigen van 10u tot 17u. Gratis toegang.

TIP: combineer een bezoek aan deze expo met een bezoek aan Liberation Garden. 
>> www.liberationgarden.be

#StolenMemory Arolsen Archives:
Reizende tentoonstelling over persoonlijke bezittingen van concentratiekampgevangenen

Na een lange rondreis door ons land is #StolenMemory neergestreken aan het Cultuurcentrum van Leopoldsburg, in de schaduw van het nieuwe Liberation Garden-museum. De historische garnizoensstad is meteen de laatste halte van de tentoonstelling in België.

De multimediale reizende tentoonstelling #StolenMemory vertelt over mensen die door de nazi’s zijn opgepakt en zijn gedeporteerd naar concentratiekampen. De expo vertelt het aangrijpende verhaal van tien gedeporteerde gevangenen, hun afgenomen bezittingen, en de onafgebroken zoektocht naar hun families. Via teksten, beelden en QR-codes komen bezoekers op het (soms doodlopende) spoor van levens die door het noodlot werden ingehaald, en horen ze van nabestaanden wat de reünie met het verloren gewaande verleden voor hen betekent. De reizende expo, die plaatsvindt in een omgebouwde vrachtcontainer, maakt de herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur tastbaar en nodigt bezoekers uit om actief deel te nemen aan dit belangrijke herdenkings- en herenigingsproject.

In de Arolsen Archives worden nog steeds persoonlijke bezittingen, de zogenoemde “Effekten”, bewaard van ongeveer 2.500 voormalige concentratiekampgevangenen. Horloges, sieraden, familiefoto's, intieme kleinoden: het zijn de (laatste) bezittingen van concentratiekampgevangenen, die bij de arrestatie door de nazi’s werden geconfisqueerd. Met de campagne #StolenMemory gaan wij op zoek naar hun familie om deze bezittingen aan hen terug te geven. Met de QR-code kunnen bezoekers video’s bekijken waarin familieleden vertellen waarom het ook vandaag nog belangrijk is dat deze spullen worden teruggegeven.

Sinds de start van #StolenMemory zijn er al zo’n 600 items teruggekeerd naar families over heel Europa, ook in België. Voor ons land blijven er nog maar een handvol ‘cold cases’ over in de collectie ‘persoonlijke effecten’ – toch gaat de speurtocht onverminderd voort. De Arolsen Archives rekenen daarbij op de tomeloze inzet van lokale vrijwilligers en amateurhistorici, die onze onderzoekers helpen in de zoektocht naar antwoorden. Aan de familie van de Belgische verzetsstrijder Edmond Ameye konden we zijn zakhorloge teruggeven. Help ons ervoor te zorgen dat er nog meer gestolen herinneringen in de juiste handen terecht komen! Met wat speurwerk, doorzettingsvermogen en interesse in de geschiedenis kunt u ook #StolenMemory ondersteunen.

We nodigen iedereen van harte uit om #StolenMemory te komen ontdekken, even stil te staan bij de ontheemde herinnering van de slachtoffers van de nazivervolging, en actief deel te nemen aan de speurtocht naar hun families. 

Bezoek de begeleidende (en bekroonde) website www.stolenmemory.org/nl voor meer informatie. Je vindt er animatiefilms, web stories, pedagogische materialen en nog veel meer.

De reizende tentoonstelling #StolenMemory wordt in België mogelijk gemaakt door het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Meer info over het Belgische project: https://arolsen-archives.org/en/learn-participate/initiatives-projects/stolenmemory/stolenmemory-in-belgium/

De kalender: https://www.stolenmemory.org/nl/tentoonstellingen/

Meer info over de Arolsen Archives:

Website: https://arolsen-archives.org
Twitter: https://twitter.com/ArolsenArchives
Instagram: https://www.instagram.com/arolsenarchives/
Facebook: https://www.facebook.com/ArolsenArchives/